Momenteel bezoek ik s’ zondags verschillende kerken om me te oriënteren voordat ik me aansluit bij een kerk. Zo ook afgelopen zondag. We (dat ben ik samen met een Nederlandse) zijn naar de  Havest Metanoia kerk geweest. We hadden een mooie dienst over waarheid. Maar wat we niet wisten was dat er in deze dienst een groep uit Nederland aanwezig zouden zijn. De groep Nederlanders waren afgevaardigden van stichting Orhei.

Orhei is een stichting die zich inzet voor de mindere in Moldavië. Hun visie is het helpen creeeren van het noodzakelijke fundament, een stevige basis waarmee kansarme minderjarige en volwassenen in Moldavie zelf in staat worden gesteld haar eigen situatie te verbeteren en daarmee een grondslag te kunnen leggen voor een betere toekomst. Zo hebben ze verschilden projecten waaronder een jongens internaat met een beperking en een bejaardenhuis. Voor meer informatie verwijs ik jullie graag naar de website: www.orhei.nl

Na de kerkdienst hebben natuurlijk met elkaar gemeet, want ook hun hadden geen Nederlanders in de dienst verwacht. Het was een gezellige aangelegenheid. Toen we in gesprek kwamen met een van de oprichters werden we uitgenodigd om mee te gaan naar een van de projecten van de stichting. Daar hoefden we niet lang over na te denken daar hebben we meteen ja op gezegd.

Zo zaten we 10 min later in de bus op weg naar het plaatsje Orhei. Inderdaad voor de oplettende onder ons de stichting is vernoemd naar het plaatsje waar het allemaal begonnen is voor de stichting. We waren onder weg naar het jongens internaat.

Wat we daar zagen was best schokkend maar wel realiteit. Momenteel wonen er 230 jongen s met een verstandelijke beperking in het internaat. En is er bijna geen personeel om goede zorg te geven aan de jongens.

We mochten een paar groepen bezoeken, wat ik daar zag was schijnend, gewoon verdrietig. Jongens die de hele dag in een rolstoel zitten en helemaal vergroeid zijn omdat er bijv geen fysiotherapie is, Er is geen tot weinig aandacht voor de jongens. Dit doordat te weinig personeel is.

Stichting Orhei heeft al veel gedaan voor dit huis waardoor er veel is opgeknapt.

Maar te bedenken dat er meer van dit soort huizen zijn die geen hulp vanuit het buitenland krijgen. Niet alleen huizen voor kinderen met een handicap maar ook voor ouderen. Ouderen die in een bejaardenhuis wonen liggen vaak de hele dag op bed in hun eigen urine. Gelukkig is de stichting bezig om ook een bejaardenhuis te helpen, zodat de ouderen in betere omstandigheden.

We kregen eenrondleiding langs de verschillende projecten. Zo hebben ze in de loop der jaren eenverwarmingssysteem aan geleegd en hebben een ruimte gecreëerd als wasruimte met wasmachines. Ik kan het moeilijk onder woorden brengen wat ik daar gezien heb. Maar dat de nood hoog is dat is zeker. Ik voelde me machteloos, ik wil ze een beter leven geven maar kan het niet.

Ik ben van mening dat we niet mogen niet klagen over de zorg in Nederlander, oWant die is zo goed eigenlijk heel erg lux als je het vergelijk met hier.

Afgelopen week heb ik mezelf soms wel even afgevraagd waarom God vroeg om naar Moldavië te gaan. Zondag heeft hij mij dat laten zien. Omdat er mensen zijn die door de overheid vergeten worden en die geen tot weinig liefde kennen. Ik mag er zijn voor die mensen om Gods vaderliefde te laten zien en te geven.