Wie dacht dat je alleen een cultuurshock hebt als je net in een land woont heeft het mis. Ik woon nu ander half jaar in Moldavië. En eind januari merkte ik bij mijzelf een verandering die ik niet fijn vond en niet wilde. Ik ging me aan kleine dingetjes waarvan ik wist dat ze cultuurgebonden waren irriteren. Ik sprak mezelf er op aan en bad dat ik dit niet wilde. Maar het ging niet weg, het werd zelfs erger. Ik wilde zelfs met het eerste beste vliegtuig terug. En ze hoefde maar een opmerking te maken of ik barsten in janken uit. Mijn huisgenoot wist niet wat ze moest doen en ik kon niet uitleggen wat er aan de hand was, want ik wist het zelf niet eens.

Conclusie: Cultuurshock.

Een cultuurshock bestaat uit verschillende vormen. De vorm waar ik in zat heet dieper gaande aanpassing. Je ben gesetteld waardoor je weer tijd heb om naar de verschillen te kijken. Je komt er bijv achter dat je bepaalde verschillen moeilijk kan accepteren. Bij deze vorm merk je de verschillen op als je geïrriteerd en gefrustreerd bent. En dat was precies wat er bij mij aan de hand was. Ik irriteerde me echt aan alles en werd gefrustreerd als er iets gebeurde waarvan ik dacht wat een onzin. Een voorbeeld was bijv het voelen aan het voorhoofd en concluderen dat de persoon koorts had. (bij de controles bleek de persoon geen koorts te hebben )

In deze periode las ik uit het dagboekje “Dicht bij Jezus” een stukje over als je je gedachten de vrije loop laat, richten ze zich vaak op problemen. Door zo’n negatief richtpunt kun je je energie niet richten op God. Dat was precies wat er bij mij op dat moment gebeurde. Ik stopte mijn energie in de irritaties en verloor uit het oog dat God mij hierbij kon helpen om de goede kant er van te zien. Dit stukje maar ook andere stukjes hielpen me om mijn energie weer te richten op God. Zodra ik irritatie of frustratie voelde opkomen bad ik of God mijn irritatie weg wilde nemen.

Aan een cultuurshock kan je niks doen, die moet je ondergaan. En zal met regelmaat terugkeren ook al woon je jaren in het land. Zoals hij plotseling komt zo verdwijnt hij ook weer.  Hoe lastig het soms is bepaalde dingen horen bij een cultuur en moet je niet willen veranderen.

Een Cultuurshock kan je in 4 fases delen. Wil meer over de andere fases weten klik dan hier voor meer informatie