Aprilletje zoet heeft nog wel eens een witte hoed.

Een gezegde die ik ooit op school leerde. 2 weken geleden werd het werkelijkheid voor mij.
We hadden al heel wat mooie dagen gehad begin de maand April. De bomen stonden volop in bloei en de tulpen en narcissen schoten uit de grond. Dus toen ik 14 April vakantie kreeg was dat een mooie geledenheid om mijn winterkleren in te wissen voor de zomerkleren.  Hier had ik beter nog even mee kunnen wachten.
Na het paasweekend kelderde de tempratuur richting de 0 graden. Ze hadden zelfs sneeuw voorspeld voor het einde van de week. Al dacht ik dat zou wel loslopen, ze voorspellen wel vaker iets wat niet helemaal uitkomt.

Ik had me goed vergist. Toen ik op donderdagochtend wakker werd dwarrelde de sneeuw naar beneden en toen ik ging slapen sneeuwde het nog steeds. Ik heb er uiterraad van genoten, totdat de gevolgen zichtbaar werden. In die ene dag is er meer dan 50cm sneeuw gevallen. De jonge takken en slechte daken konden de sneeuw niet houden.
Maar in de winter valt er toch meer, dan kunnen ze het wel houden? Sneeuw bestaat 1\7 uit water de rest uit lucht. De sneeuw die nu gevallen is bevatte meer water waardoor het zwaarder was. Hoe dit precies zit moet je zelf maar ff googlen 🙂

De volgende ochend was de wereld mooi wit, ik wilde natuurlijk graag even naar buiten om wat mooie plaatjes te schieten. Helaas lukte dit niet, want ik was ingesneeuwd. Ik was op dat moment alleen thuis, en kon niemand bellen. S nachts was de stroom uitgevallen en mijn telefoon was leeg. Gelukkig kwam tegen de middag iemand lang en heeft me uitgegraven. Toen ik s middags een rondje door het dorp ging maken moest ik lettelijk over takken en stroomkabels heen stappen. Het was een gagos in het dorp.

En wie nu denkt dat er meteen een opruimploeg klaar stond, zoals dat zou gebeuren in nederland heeft het goed mis. Ik denk dat zondag of maandag pas de handen uit de mouwen werden gehaald. En niet door de brandweer en de plantsoenendienst, nee door de lokale mensen. Zelfs de burgermeester stond met op gestroopte mouwen de afgebroken takken op te ruimen.
En wie dacht dat we toen ook weer stroom hadden, heeft het ook mis. Beetje bij beetje kreeg het dorp de stroom weer terug. Zelf heb ik sinds donderdagmiddag weer stroom, Precies een week nadat het uitgevallen was. Ik heb me best gered. Zaterdag heb ik een cafetje opgezocht om mijn telefoon op te laden, zondag had ik toevallig afgesproken met vrienden, dus alle apparaten mee en bij haar opgeladen. Douchen deed ik met een teiltje net als tijdens de outreach toen we geen stromend water hadden.  Je begrijpt dat ik heel blij was toen er weer stromend warm water was. Heerlijk een normale douche.

We zijn nu ruim 2 weken verder. De sneeuw is volledig weg en tempratuur is weer gestegen naar de 25 graden. Maar de afgebroken takken liggen hier en daar en nog steeds heeft niet iedereen stroom.

En ik? Ik ben een ervaring rijker 🙂

 

Chisinau in de nacht van 21 April 2017

Chisinau de noapte. 21.04.2017

Geplaatst door Lexx Bodylev op donderdag 20 april 2017