“God schiep de tijd en over haast werd niet gesproken”

Een uitspraak die ik geregeld gebruikte in Nederland als iedereen om mij heen weer eens gehaast was. Hier word hij werkelijk toegepast.
Niet alleen zit er verschil in tijd maar ook in hoe er mee word om gegaan.

Nederland is een cultuur waar alles best strak geplant moet worden, tijd is geld. Je komt op tijd op je afspraak en als je wat later bent geef je netjes even een seintje. Een dokter of tandarts zal niet eerder pauze gaan houden als er nog cliënten in de wachtkamer zitten. Afspraak is afspraak.
Hier en daar een uitzondering daar gelaten 🙂

Hier gaan ze iets anders om met de tijd. Als je om 10 uur hebt afgesproken is het helemaal niet erg als je om half 11 komt.
Iets wat ik echt moest leren. Leren ruim met tijd om te gaan. Niet schuldig te voelen als ik iets later ben of als de vergadering wat later begint. Vooral in het begin vond ik best lastig, bijv. dan hadden we om 10 uur een vergadering en dan kwam iedereen 10 uur 5 over 10 binnen druppelen waardoor de vergadering later begon.

Laatst was ik samen met een van de ouderen naar het ziekenhuis. We waren netjes op tijd. Toen we bij de dokter kwamen vertelde de assistent dat de dokter pauze was gaan houden. Een kwartier voor dat echte pauze begon en er waren nog cliënten. Dit betekende dat we we ruim een uur moesten gaan wachten. En dacht je dat de dokter netjes om 1 uur weer terug was? Nee hoor hij kwam om 13:15 op zijn gemak aan wandelen.
En zo kan ik nog meer verhalen verzinnen.

Toen ik hier net woonde vond ik het ontzettend lastig. Nu kan ik er best om lachen en grapjes over maken. Ik word er zelf ook makkelijker in. Ik  betrapte mezelf laatst erop dat ik me niet eens haastte toen ik ontdekte dat ik te laat op mijn afspraak zou komen. Hier gaan we relax om met het begrip tijd en maken ons er niet zo druk om.

 

Voor alles is een tijd, prediker 3:1