Daar sta ik dan? Er was mijn de vraag gesteld van of je 2 uur moet reanimeren.

Deze maand staan de stabiele zijligging en reanimeren centraal tijdens de klinische les. Ik heb de gebeurtenissen in dit geval bewusteloosheid en hartstilstand gebruikt. 2 vliegen in een klap.

Het ging goed, ik kon veel vragen beantwoorden. En ik genoot volop.

Les geven is helemaal nieuw voor mij. Ik had altijd wel als ik een stagiaire mee had dat ik haar iets kon leren over het vak. Maar zo voor een groep staan ​​met zelfzekerheid dat is iets wat ik nooit van mezelf had verwacht. Als mij 5 jaar geleden was verteld dat ik nu voor een groep zou staan ​​zou ik heel hard gelachen hebben.

Dit komt doordat ik een negatief zelfbeeld had ontwikkeld. Ik was bang als mensen naar me keken, ik was bang als ik in de spiegel keek. Het Liefs kroop ik in een hoekje zodat niemand me zag.

In de laatste jaren heeft God me geleerd hoe ik van mezelf kan houden, hoe ik naar mezelf mag kijken. Als ik nu in de spiegel kijk, kijk ik naar mezelf en niet een handicap. En dat heeft er voor gezorgd dat ik nu durf uit te stappen en voor groepen durf te staan ​​zonder de gedachte dat mensen mijn handicap zien ipv dat ze naar mij kijken en luisteren.

God heeft me genezen, oké de handicap heb ik nog die zal nooit weg gaan, die hoort bij mij, maar hij maakt geen deel meer uit van mijn denken. Dit besef kwam zo sterk naar voren toen ik daar stond tijdens de les, ik kon meer genieten en wat voelde ik me dankbaar. Ik mag nieuwe talenten ontdekken en inzetten

Terug naar de les. Wil je 2 uur reanimeren?

In Nederland leer je te reanimeren totdat  het overgenomen wordt of tot dat er een circulatie is. De eerste reactie zou zijn door gaan tot dat je overgenomen kan worden. Ik had in mijn voorbereiding een puntje over het hoofd gezien. Hier in Moldavië hebben ze iets ander beleid wat betref ambulances.

In Nederland heeft bijna elk dorp een post waar een ambulance staat voor noodgevallen. Hier niet. Zo heb ik mogen leren dat als je het alarmnummer belt je 2 uur moet wachten op een ambulance en dan maar moet hopen dat er ook een komt. Per regio zijn er vaak maar 1 a 2 ambulances beschikbaar en als ze alle 2 onderweg zijn ……….. word het wachten. En moet je dan 2 uur willen reanimeren? Ik heb na aanleiding van dit verhaal ze maar gerust gesteld dat ze na een half uur echt wel mogen stoppen als er geen circulatie is dan heeft het weinig zin.

En wat ik ook in deze les leerde. En waar ik eigenlijk wel een beetje van schrok. Als je voor een oudere een ambulance belt kunnen ze doodleuk zeggen dat ze niet komen. Zo’n iets laat heel duidelijk zien hoe er naar de ouderen gekeken word. En hoe belangrijk dat is de ouderen liefde en aandacht ontvangen.