Het is woensdagochtend als ik om 9:00 het dagcentrum binnen loop. Voordat de ouderen komen moet er nog een en ander gebeuren. Ook mijn collega’s komen binnen. Met elkaar verzamelen we de thermoskannen en brengen we deze naar de keuken zodat ze gevuld kunnen met 2 warme maaltijden per adres.

Momenteel krijgen 24 ouderen in 3 dorpen Tintareni, Cretoaia en Chirca een warme maaltijd aangeboden. Elke dag gaan 1 collega en de chauffeur samen op pad om het eten rond te brengen.

Terug op de groep maken we broodpakketjes die bij de thermoskannen worden gedaan. Ondertussen zet ik het water op voor de thee en beleg broodjes met paté voor de ouderen die straks naar de Centrum komen. Om 10 uur komen de eerste ouderen binnen.

Momenteel mogen we 15 ouderen verwelkomen op het dagcentrum. Om half 11 zijn alle ouderen binnen. Het is een gezellige boel er wordt volop gekletst met elkaar en gelachen. Door gesprekken die ik in de afgelopen jaren mocht hebben met de ouderen, merk ik hoe belangrijk het centrum is. Ze kunnen even de situatie van thuis vergeten ze kunnen ontspannen en lachen. De ouderen zijn dan ook elke keer op nieuw teleur gesteld als het centrum gesloten is vanwege een feestdag of vakantie. In de 3 jaar dat ik nu vrijwilligers werk doe heb ik ouderen mogen opzien bloeien van schuwe mensen tot open en vrolijke mensen. Het is zo belangrijk dat het centrum er voor hen is.

De collega’s zijn ondertussen naar hun eigen cliënten in het dorp gegaan.

De 2 collega’s van thuiszorg bezoeken momenteel 11 ouderen in het dorp die ze helpen bij douchen en het schoon houden van het huis. En als de ouderen slecht te been zijn dan doen ze ook boodschappen voor ze. De ouderen moesten in het begin wel even wennen dat er hulp kwam maar nu zijn ze erg blij met de hulp. Ze verheugen erop als de hulp weer komt, even aanspraak en iemand zien. Helemaal in deze winter maanden. Ouderen kunnen niet naar buiten door het slechte weer. Bij veel ouderen zijn zij of de collega’s van tafeltje-dekje de enigen mensen die ze in een week zien.

Op het centrum heeft iedereen zijn thee op en is tijd voor een activiteit. Vandaag staat er gym op het programma. De ouderen genieten zichtbaar van de oefeningen die ik voor ze heb verzonnen. Wat mij laat genieten en ben ik God dankbaar dat ik met deze ouderen mag werken.

Dan is het alweer tijd voor de lunch. Na de lunch gaan de ouderen richting huis en begin ik samen met mijn collega die inmiddels terug is uit het dorp aan de grootste klus van de dag. Het afwassen van de thermoskannen. En als de grote klus geklaard is is het ook voor mij tijd om naar huis te gaan.